nieuwbouw
Connection Systems Venhuizen

Project

Voor Connection Systems is er een nieuw bedrijfsgebouw ontworpen aan de Westerbuurt te Venhuizen;  een lintdorp tussen Hoorn en Enkhuizen.  Het lint heeft een afwisselend karakter van doorzichten, woonhuizen, stolpboerderijen en erven met  kleine schuren en bijgebouwen.

Opgave bestond uit het realiseren van een nieuw bedrijfspand van ongeveer 5500m2 bvo aan dit lint,  bestaande uit een 3 laags gebouw met kantoor- en bedrijfsruimte.

De ambitie in dit project was om een gebouw te ontwerpen wat aan de ene kant op een subtiele manier aansluiting zoekt met zijn omgeving, aan de andere kant een efficiënt en duurzaam gebouw wat ruimte biedt voor de bedrijfsprocessen.

Het gebouw is geplaatst in  de 2e lijn van het lint, wat ervoor zorgt dat voor het gebouw  ruimte ontstaat voor begroeiing  en enkele solitaire bomen, waardoor het gebouw op een gepaste afstand van het lint komt. Dit was reeds in het bouwvlak voorzien, echter doordat we het bouwvlak konden verschuiven komt het pand beter tot zijn recht. Nog aan te planten windsingels op de perceelgrenzen voorkomen zicht vanuit de omgeving op het bedrijfsterrein.  Het bestemmingsplan is eveneens aangepast ten aanzien van de verplichte kapvorm tot een recht dak; hierdoor ontstond de mogelijkheid voor kantoorruimte, en dakterras, welke een bijzonder uitzicht op het omringende landschap biedt.

Aan de voorzijde is het gebouw geleed in een tweetal  rechthoekige  volumes, waartussen de  hoofdentree zich bevindt.  Bij het horizontale volume heeft de  bovenste laag een setback met grijze  gevelkleur, waardoor deze  zich lichter aftekent tegen de lucht en  het gebouw minder hoog overkomt.

De  gevels bestaan uit   binnendozen met een staalplaatgevel, waarbij de puntprofielplaten in  een willekeurig patroon zijn toegepast opdat op de gevel een subtiel lijnenpatroon ontstaat, wat voor schaduwwerkingen en reflectie zorgt, waardoor de gevel meer gaat leven. De beige kleur sluit aan op de  landelijke tinten van de omgeving.

De vertikale  ramen  aan  de voorzijde zijn voorzien van vertikale  Iroko stijlen, en geven de voorgevel een warmer karakter. Op bovenste laag voorkomt een luifel hinderlijke zoninval op monitoren en kadert deze  het landschap in. Door een luchtwarmte pomp, LED verlichting, aanvullende  isolatie en door enkel FSC hout toe te passen, was een aanzienlijk deel van de  bouwsom subsidiabel.

Projectgegevens

Opdrachtgever – Connection Systems bv – Venhuizen

Constructeur – Adviesbureau WFO – Wervershoof

Bouwmanagement – Trinitrade Oosterblokker

Bouwfysisch adviseur – Embad – Broek op Langedijk

Aannemer – Hecon BV – De Goorn

Installateur – Polytechniek BV – Hem

Foto’s – Bas Zwerver Groeier

Status

opgeleverd 2017